Tagi

, ,

To najbardziej miękki chleb jaki można sobie wyobrazić! To jeden z tych chlebów który jest świeży przez wiele dni. Pięknie pachnie kminkiem i delikatnie piwem. Przepis pochodzi z książki ‚Chleb pieczemy w domu’ Beatrice Ojakangas. Spróbujcie koniecznie.

Składniki;

  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki żytniej ( ja dałam typ 720) może być też razowa
  • 1 łyżka kminku ( niekoniecznie jeśli go nie lubicie )
  • 1 łyżeczka soli
  • 360 ml piwa
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki melasy

Wykonanie;

  • Do dużej miski wsypać jedną szklankę mąki pszennej, całą mąkę żytnią, drożdże, sól i kminek. W rondlu podgrzać piwo, melasę i olej do temperatury 48 – 54°C. Wlać do suchych składników i miksować na wysokich obrotach, aż ciasto się połączy i będzie gładkie około 3 minuty. Dodać pozostałą mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Ciasto należy przełożyć do wcześniej wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formy i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Piekarnik nagrzać do 175°C. Przed włożeniem chleba należy piekarnik spryskać wodą kilka pryśnięć. Piec około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

Dla tych którzy mają maszynę do pieczenia chleba;

  • W przypadku tego chleba użyłam maszyny do wyrobienia i wyrośnięcia ciasta, sprawdza się.
  • Wszystkie składniki umieścić według kolejności; płynne, suche i na końcu drożdże. Nastawić program do ‚Ciast rosnących’ trwa on ok. 1:30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć do przygotowanej formy, odstawić do wyrośnięcia i piec.