Tagi

, ,

Rewelacyjny do pieczonych ziemniaków, makaronu, kopytek, czy chleba. Najlepszy oczywiście ze świeżych, prosto z lasu grzybów. To smak z czasów kiedy, z dziadkiem zbieraliśmy kurki w lesie, a babcia robiła pyszny kurkowy sos na obiad. Pycha!

Składniki;

  • 500 g kurek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 4 duże łyżki masła
  • łyżka zielonej natki pietruszki

Wykonanie;

  • Kurki oczyścić, umyć, osuszyć i większe pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać czosnek i po chwili grzyby, smażyć przez około 5 minut. Wlać śmietanę, przyprawy, gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać natką.