Tagi

,

Zrobiłam je malusieńkie. Jedno – kęsówki, są świetne, choć mogą być niebezpieczne z powodu swojego rozmiaru. Sprawdziłam to na sobie i na własnych dzieciach. Rozsądek wraca dopiero przy pustej misce:) Pączki smakują wyśmienicie w każdej wersji, posypane cukrem, nadziane dżemem, nutellą czy polukrowane…

Składniki;

  • 500 g mąki
  • 80 g cukru
  • 5 g soli
  • 20 g mleka w proszku
  • 12 g suchych drożdży
  • 230 g wody
  • 1 jajko
  • 40 g smalcu ( można użyć masła )

Wykonanie;

Wszystkie suche składniki wymieszać. Dodać wodę wymieszana z jajkiem. Smalec powinien być w temperaturze pokojowej, do suchych składników dodać wodę z jajkiem i smalcem, zagnieść gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące dodać odrobinę maki. Z ciasta uformować kulkę, włożyć do miski i pod przykryciem zostawić do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny. Na posypany blat wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 8 mm. Z ciasta wyciąć kółka o średnicy 3,5 – 4 cm. Wycięte kółka ułożyć na pergaminie i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Olej lub smalec rozgrzać w  garnku do temperatury 180°C. Pączki smażyć porcjami na złoty kolor, wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Można pączki polukrować lub posypać cukrem pudrem. Pączki można nadziać dżemem lub nutellą…