Tagi

, ,

Kurek jest mnóstwo w tym roku! Jeśli sobie cenicie ich wyjątkowy smak, to najlepsza pora na kulinarne eksperymenty z kurkami w roli głównej. Można je wykorzystać do sosów, zup, tart, pizzy… i tak jak w dzisiejszej propozycji do jajecznicy.

Składniki;

Dla dwóch osób.

  • 120 g oczyszczonych, umytych i pokrojonych kurek
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 – 6 jajek
  • drobno pokrojona natka pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie;

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić kurki i cebulę, smażyć przez około 8 minut. Wbić jajka i na wolnym ogniu smażyć do chwili ścięcia się jajek. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.

  • Sekret dobrej jajecznicy to smażenie jej na wolnym ogniu!