Tagi

, ,

Kolejna propozycja na upalne dni. Super orzeźwienie! Czarne porzeczki i mięta, fantastyczne połączenie smaków. Mocno schłodzone! Samo zdrowie, owoce czarnej porzeczki zawierają mnóstwo flawonoidów, pektyn i bardzo dużo naturalnej witaminy C.

Składniki;

  • 500 g czarnych porzeczek
  • 4 długie łodygi świeżej mięty
  • 3 litry wody
  • do osłodzenia; fruktoza, miód lub biały cukier

Wykonanie;

  • Do dużego garnka wlać wodę, dodać umyte porzeczki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 20 minut. Po tym czasie, zdjąć z ognia i dołożyć całe łodygi mięty, przykryć i pozostawić na przynajmniej 15 minut. Gotowy napój, przecedzić, osłodzić do smaku ( jeśli okaże się, że napój jest dla Was zbyt intensywny, dolejcie wody). Przestudzony napój nalać do dzbanka z lodem.