Tagi

,

Przepyszne batony, które można zjeść ze wszystkimi dodatkami, tymi słodkimi i słonymi. Choć mają w sobie piwo, to go nie czuć w gotowych batonach, ale dzięki niemu są takie mięciutkie i pięknie wyrastają. Przepis Sary Lewis z książki ‚The bread book’.

Składniki;

  • 425 g mąki pszennej
  • 250 ml jasnego piwa
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie;

  • Do miski wsypać mąkę, sól, drożdże, dolać miód i oliwę. Następnie wlać piwo i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę ( pod przykryciem ).
  • Kiedy ciasto już podwoiło swoja objętość, należy je jeszcze raz zagnieść. Ciasto podzielić na 4 części, uformować z każdej wałek 25 – 30 cm ( ja zrobiłam swoje różnej grubości ). Ułożyć na blachę posypaną mąką ( zachować odległość między batonami, ponieważ bardzo rosną), pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut.
  • Przed włożeniem do piekarnika można posypać mąką, piec w temperaturze 220°C przez 8 – 10 minut. Oczywiście, studzimy na kratce.

  • Ciast nadaje się do wyrobienia w maszynie do chleba, należ zachować kolejność wkładana produktów. Nastawiamy na program dla ciast rosnących – ‚dough’ program trwający około 1:35minut, po tym czasie wyjąć ciasto i uformować batony, dalej jak wyżej.