Tagi

, ,

Muffinki, błyskawiczna słodkość do kawki. Dziś po powrocie do domu z wakacji bardzo nam się chciało czegoś słodkiego. Wiec wybór padł ma muffinki, bo szybkie i pyszne. Te dzisiejsze są delikatnie słodkie z kwaskowym środkiem jeżynowym i delikatnym posmakiem świeżej mięty. Jeśli lubicie bardzo słodkie dodajcie trochę więcej cukru do ciasta lub udekorujcie polewą lukrową.

Składniki na 12 muffinek;

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 60 g masła – roztopionego
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki jeżyn
  • 2 łyżki bardzo drobno siekanej mięty

Wykonanie;

  • W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć składniki suche z mokrymi, krótko mieszając, najlepiej widelcem. Na sam koniec dodać jeżyny, wymieszać.
  • Ciasto nałożyć do foremki na muffinki wyłożonej papilotami. Ciasto nakładać do wysokości papilotów. Piec w temperaturze 180° przez 20 – 25 minut. Wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
  • Podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.